Το WordPress site σας κινδυνεύει από χάκερς. Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την επίθεση & τον κίνδυνο

Διανύουμε ένα διάστημα μαζικών τυχαίων hacking επιθέσεων, από αυτοματοποιημένα bots (υπολογιστές που τρέχουν hacking scripts), σε ιστότοπους που έχουν τυχόν ευπάθειες και στοχεύουν στα μη-αναβαθμισμένα themes, ή plugins, κυρίως.

Γιατί στοχοποιούν το WordPress ειδικά, αλλά και άλλα CMS

Δεδομένου ότι το WordPress είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για την ανάπτυξη ιστοσελίδων, στοχοποιείται και επηρεάζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο CMS.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν είστε χρήστης του WordPress, του Joomla, του Opencart ή κάποιου άλλου CMS, είναι πολύ πιθανό ο ιστότοπός σας να έχει ήδη μολυνθεί από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό.

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις και πως δρουν

Οι υπεύθυνοι για την εισβολή αυτή τα τελευταία 2 χρόνια (AnonymousFox) έχουν καταφέρει να κρύψουν την ταυτότητά τους καθώς κανείς δεν είναι σίγουρος ποια ομάδα hacking κατέχουν ή διευθύνουν.

Τα εργαλεία που βρίσκονται στο AnonymousFox έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν ένα ευρύ φάσμα γνωστών τρωτών σημείων που βρίσκονται στο δημοφιλές λογισμικό CMS, όπως τα πρόσθετα που δεν έχουν ενημερωθεί με σκοπό μέσω αυτών να φτάσουν στο cpanel. Εκεί αφού αποκτήσουν πρόσβαση, θα δημιουργήσουν νέους διαχειριστές και θα αλλάξουν όλους τους κωδικούς πρόσβασης με σκοπό την επαναπώλησή τους.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε/ προλάβετε τις επιθέσεις

Εάν έχετε ήδη υποστεί εισβολή στο παρελθόν, πιθανότατα έχετε ήδη καταλάβει τη σημασία της ασφάλειας και της προστασίας του ιστότοπού σας και της επισκεψιμότητάς σας.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω που προαναφέραμε και με σκοπό να αποφύγετε τον κίνδυνο να μολυνθεί και το site σας από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, θα πρέπει να ελέγξετε εάν:

  1.  Το theme που χρησιμοποιεί ο ιστότοπός σας πρέπει να είναι ενημερωμένο στην τελευταία του έκδοση (updated).
  2.  Σε προέκταση του παραπάνω, τα πρόσθετα που χρησιμοποιεί, να είναι επίσης ενημερωμένα στην τελευταία έκδοσή τους. Εάν η συγκεκριμένη διαδικασία σας δυσκολεύει, επικοινωνήστε μαζί μας, έτσι ώστε να το ελέγξουμε εμείς για εσάς.

 

Τέλος θα πρέπει επίσης να τονίσουμε, πως ακόμη και όλα τα πρόσθετα και το cms να είναι ενημερωμένο, δεν σημαίνει πως ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Εξακολουθεί να υπάρχει, απλά είναι πολύ πιο δύσκολο για τους χάκερς να παρακάμψουν τα μέτρα ασφαλείας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, αλλά και άλλους λόγους εύρυθμης λειτουργίας του website σας, να φροντίζετε να είναι theme & πρόσθετα, πάντα ενημερωμένα.

Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις!

Στοιχεία Επικοινωνίας